Kvinoa on eteläamerikkalainen hiilihydraattipitoinen ruokakasvi. Se ei ole heinäkasvi kuten viljat, mutta sitä käytetään ruoanvalmistuksessa viljojen tapaan. Sen lehtiä voidaan syödä lehtivihanneksen tapaan. Kvinoan tunnetuimpia sukulaisia ovat punajuuri ja pinaatti.

Kvinoaa on viljelty Andeilla noin viisituhatta vuotta. Se oli inkojen tärkein viljelyskasvi. Ennen maissin yleistymistä sitä viljeltiin myös Pohjois-Amerikan puolella. Nykyään kvinoa kiinnostaa länsimaissa etenkin keliakiaa sairastavia, koska se on luontaisesti gluteeniton.

Kvinoa sisältää kaikkia ihmisen tarvitsemia välttämättömiä aminohappoja oikeassa suhteessa, mikä on harvinaista kasvikunnan tuotteissa. Kvinoassa on enemmän proteiinia kuin riisissä tai muissa viljoissa, ja se sisältää paljon ravintokuitua, fosforia, rautaa ja magnesiumia.

Kvinoan siemenet kypsyvät noin 15 minuutissa. Sitä voi käyttää riisin tapaan.

Myskikurpitsa on päärynän mallinen ja sisus on väriltään kauniin oranssi. Kurpitsa soveltuu moniin ruokiin, sekä suolaisiin että makeisiin. Kurpitsan sisällä olevat siemenet voi paahtaa 200 asteessa ja käyttää vaikka tähän salaattiin.

Myskikurpitsa-karpalo & kvinoa salaatti (40 min. neljälle)

(Gluteeniton, laktoositon, vege)

1 myskikurpitsa
1 rkl oliiviöljyä
2 dl kvinoaa (keittämätön)
1 dl kuivattuja karpaloita
1 dl punasipulia hienonnettuna
3 rkl paahdettuja kurpitsansiemeniä
Suolaa ja pippuria
Tuoretta korianteria tai muita yrttejä maun mukaan.

Kastike:

8 rkl oliiviöljyä
4 rkl balsamicoa
1 tl hunajaa
1 tl Dijon sinappia
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
Suolaa ja pippuria

Valmistus:

⁃ Lämmitä uuni 200 C.
⁃ Kuutioi kurpitsa noin 1-1,5 cm suuruisiksi paloiksi.
⁃ Levitä kuutiot leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja pirskottele oliiviöljyä tasaisesti niiden päälle.
⁃ Mausta suolalla ja pippurilla
⁃ Paahda uunissa noin 20-25 min. kunnes kuutiot ovat pehmenneet ja saanet kullanruskean värin.
⁃ Sillä aikaa kun kurpitsat paahtuvat uunissa, huuhtele kvinoa ja keitä kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan, noin 15 min. (Vettä tarvitaan kaksinkertainen määrä kvinoaan nähden)
⁃ Laita kaikki salaattiainekset kulhoon ja sekoita yhteen kastikkeen kanssa. Lisää suolaa ja pippuria maun mukaan. Koristele tuoreella korianterilla tai mieluisalla yrtillä.

Tästä tuli niin herkullista. Voit käyttää lisukkeena tai tehdä erilaisia salaatteja ja nauttia runsaasta salaattipöydästä.

Ihanaa viikonloppua!

Teija

(Lähde: Wikipedia)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s