Satokauden leivontaherkut aloittaa raparperi. Jo toukokuussa voi tehdä ensimmäiset raparperipiirakat, kun sato kypsyy tosi varhain. Muistan, kun lapset olivat pieniä ja asuimme maalla, meidän luonamme asui pari kuukautta, ulkomailta Suomeen muuttanut ystäväperheemme. Meillä kasvoi pellon laidassa vanhakantaista muhkeaa raparperia isot määrät. Leivoimme yhdessä monta pellillistä raparperipiirakkaa tuona kesänä.

Raparperi on juuri nyt parhaimmillaan!
Ravintoarvoltaan raparperi on hyvä kaliumin lähde ja lisäksi siinä on C-vitamiinia ja kuitua. Raparperin kirpeyden takana on oksaalihappo, joka sitoo itseensä elimistöstä kalsiumia. Siksi raparperin kanssa olisi hyvä nauttia jotain kalsiumpitoista ruokaa, kuten maitotuotetta. Tämän kertaisessa reseptissä onkin mukana mascarpone juustoa, joka takaa riittävän kalsiumin saannin yhdessä raparperin kanssa.

Rapaperista käytetään ainoastaan varret ja lehtiosa sopii vaikka pöytäkoristeeksi, mutta on myrkyllinen syötäväksi. Raparperi ei myöskään sovi kaikille sen sisältämän oksaalihapon vuoksi. Esim. kihtipotilaiden ja niveltulehduksista kärsivien vaivat voivat pahentua.

Raparperi-mascarpone piirakka
(gluteeniton)

Pohja:

3 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
2,5 dl mantelijauhoa
1 tl vaniljaa
4 rkl kookosöljyä sulana tai sulatettua luomuvoita
3 rkl kotimaista hunajaa tai vaahterasiirappia
1/2 tl kardemummaa
ripaus suolaa

Täyte:

1 prk mascarpone juustoa
1 dl kuohukermaa / kookoskermaa
1/2 dl kookossokeria / vaahterasiirappia
1 tl vaniljasokeria
5 kpl raparperin varsia

Ohje:

Esilämmitä uuni 175 asteeseen. Prosessoi kaikki pohjan ainekset koneella tai käsin vaivaamalla hyvin. Anna taikinan levätä viileässä noin 15 minuuttia. Tämä ei ole pakollista, mutta helpottaa pohjan työstämistä. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohjaan reikiä haarukalla ja esikypsennä pohjaa uunissa noin 10 minuuttia.

Kuori ja pilko raparperit. Sekoita raparperit ja sokeri. Tarkista makeus oman mieltymyksen mukaan ja lisää sokeria sopivasti. (Itse käytän vaahterasiirappia, koska kookossokeri värjää piirakan ruskeaksi) Sekoita keskenään mascarpone, kerma ja vaniljasokeri. Sekoita lopuksi keskenään kaikki ainekset ja lisää pohjan päälle.

Paista 175 asteessa noin 30 minuuttia.

Tarjoile tuoreiden mansikoiden kanssa, nam!


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: