
Tervehdys pitkästä aikaa! Heinäkuu on mennyt lomaillessa ja haistellessa elämän mukanaan tuomaa vastatuulta. Lomautus lentotyöstä jatkuu ja välillä elämä antaa sitruunoita, vaikka toivoisi aivan jotain muuta. Tästä huolimatta toivon, että teidän kesäänne on kuulunut paljon myötätuulta ja iloisia asioita!
Ilmojen puolesta kesä on ollut todella lämmin ja aurinkoinen. Olenkin nauttinut upeista auringonlaskuista ja -nousuista, uinut paljon, lenkkeillyt, saunonut, meditoinut, oleillut luonnossa, tavannut ystäviä, rentoutunut ja halaillut puita. Kaunis kesä!

Nyt ollaan jo juhannuksessa, kesä etenee niin nopeasti. Kesäkuu, mun lempi kuukausi on ollut säiden puolesta mitä parhain ja aurinkoa ja lämpöä on riittänyt, ihanaa! Viime päivien helteet tosin ovat tuoneet ukkosmyrskyjä eri puolelle Suomea. Voimakas tuuli on riepotellut paikka paikoin pahastikin, toivottavasti olette säästyneet suuremmilta vahingoilta.
Jaanpa teille pienen tapahtuman toissapäiväiseltä mökkimatkalta.

Kävin hyvällä ystävälläni kylässä tällä viikolla ja hän tarjosi minulle TIK TOK hittiä, uunifetapastaa. Itseltä tämä herkku oli mennyt ohi, mutta nyt sain ilokseni sitä maistaa. Aivan ihana valkosipulin tuoksu leijui keittiössä, kun ruokaa valmistettiin. Valkosipulin tuoksu on mielestäni yksi parhaista tuoksuista ruoanlaitossa!
Jatka lukemista ”Uunifetapasta”
Raakakakut ovat olleet oma mielenkiinnon kohde nyt pari kolme vuotta. Ne ovat mitä parhaimpia terveysherkkuja, täynnä hyviä rasvahappoja ja ravintorikkaita aineksia. Raakakakkujen pohjana käytetään usein pähkinöitä, siemeniä, taateleita, kookoshiutaleita ja kookosöljyä, kuten osin myös tänään jakamassani reseptissä.
Raakakakut eroavat perinteisistä kakuista siinä, että niitä ei paisteta uunissa. Raakaleivonnassa käytetään raaka-aineita ja valmistusmenetelmiä, joissa lämpötila ei nouse yli 42 asteeseen. Leivonnaiset valmistuvat jääkaapissa tai pakastimessa.
Jatka lukemista ”Sitruuna raakakakku ja tietoa pähkinöistä”
Kesäkurpitsa on monipuolinen vihannes. Sitä voi wokata, grillata, laittaa salaattiin, smoothieen, keittoon, taikinoihin, patoihin tai vaikka lasagneen, kuten reseptissämme tänään. Raakaa kesäkurpitsaa voi käyttää kurkun tavoin, mutta parhaimmillaan se on mielestäni kypsennettynä. Kesäkurpitsan maku korostuu ja paranee, kun sitä yhdistelee erilaisten yrttien, kuten basilikan, oreganon tai mintun kanssa. Lisäksi se sopii mainiosti ruokiin yhdessä sipulin, sienien, sitruunan ja tomaatin kanssa.
Jatka lukemista ”Kesäkurpitsa lasagne”
Satokauden leivontaherkut aloittaa raparperi. Jo toukokuussa voi tehdä ensimmäiset raparperipiirakat, kun sato kypsyy tosi varhain. Muistan, kun lapset olivat pieniä ja asuimme maalla, meidän luonamme asui pari kuukautta, ulkomailta Suomeen muuttanut ystäväperheemme. Meillä kasvoi pellon laidassa vanhakantaista muhkeaa raparperia isot määrät. Leivoimme yhdessä monta pellillistä raparperipiirakkaa tuona kesänä.
Jatka lukemista ”Raparperi-mascarpone piirakka”
Kvinoa on eteläamerikkalainen hiilihydraattipitoinen ruokakasvi. Se ei ole heinäkasvi kuten viljat, mutta sitä käytetään ruoanvalmistuksessa viljojen tapaan. Sen lehtiä voidaan syödä lehtivihanneksen tapaan. Kvinoan tunnetuimpia sukulaisia ovat punajuuri ja pinaatti.
Jatka lukemista ”Myskikurpitsa-karpalo & kvinoa salaatti”
Rakastan piirakoita ja leipomista sesongin mukaan. Kohta alkaa saada raparperia, josta leivon aina ihanaa raparperi-mascarpone piirakkaa. Mutta nyt leivoin helatorstain kunniaksi kesäisen piirakan ystäväni innoittamana. Piirakkaan käytin viimeisiä pakastemarjoja, joten kohta on kaikki marjat syöty. Oletko sinä jo tyhjentänyt pakkasen marjoista?
Jatka lukemista ”Kesäinen piirakka ja retki rannalle”
Tänään keskitytään rasvahappoihin ja siihen, miksi tarvitsemme päivittäin hyviä rasvoja ruokavalioomme. Olen usean asiakkaan kanssa törmännyt ihmetykseen, että rasvoja täytyy lisätä päivittäiseen ruokavalioon. Edelleen on vahva usko siitä, että rasvat lihottavat ja niitä tulisi välttää. Rasvat ovat kuitenkin elintärkeä ravintoaine ihmiselle.
Jatka lukemista ”Viides askel – Välttämättömät rasvahapot”
Varhaiskaali ja parsa kuuluvat omiin kevätherkkuihin ja niitä alkaa saada kaupoista pääsiäisen aikoihin. Rakastan kaalipataa ja käytän kaalia usein salaatin pohjana. Grillikausi on monella jo alkanut ja amerikkalainen coleslaw-salaatti on mainio vaihtoehto etenkin grilliruoan kera. Kaalista on siis moneksi ja suosittelen käyttämään kaalia myös sen terveellisyyden vuoksi. Voit puristaa kaalista mehua, sillä on paljon hyvää tekeviä ominaisuuksia, se mm. tukee maksan ja sapen toimintaa ja on mainio tuki suolistolle. Mutta kohtuus kaikessa, liikaa ei pidä juoda kaalimehuakaan, ettei se käänny haitalliseksi.
Jatka lukemista ”Aasialaiset varhaiskaalirullat”
Rakastan leipomista ja tykkään kokeilla uusia reseptejä. Oma intohimo ovat terveelliset mutta maistuvat reseptit. Se että on terveellistä ei tarkoita, etteikö se olisi hyvää. Toki tästä voi olla montaa mieltä, mutta nämä suklaatryffelit menivät heittämällä jatkoon!
Jatka lukemista ”Vapun herkulliset suklaatryffelit”
Puhutaan hetki aamiaisesta. Muistan, kuinka meille ravitsemusta opiskellessa kerrottiin, että aamun ensimmäinen ateria ei ole ”aamupala” vaan aamiainen. Aamiaisen tulee olla täysipainoinen ateria ei mikään ”pala” jotain. Opin kerrasta. Tottahan se on, aamiainen on yksi päivän tärkein ateria. Tiesitkö, että oikeaoppisesti koostettu aamiainen vaikuttaa verensokerin vaihteluihin jopa 30 %. Eli, jos jätät aamiaisen väliin, se nostaa verensokeria huomattavasti enemmän päivän aikana, kuin jos syöt tasaisesti päivän mittaan aamusta alkaen.
Jatka lukemista ”Aamiainen vai aamupala?”