+

Neljäs askel – Probiootit ja prebiootit

Lupasin tehdä oman kirjoituksen probiooteista ja prebiooteista, joten katsotaan nyt hieman tarkemmin niiden merkitystä ruoansulatuksessa.

Aikaisemmassa tekstissäni jo kerroinkin, että mikrobistossamme (= suoliston bakteeristo) voi olla jopa 1500 erilaista bakteerilajia. Suurin osa ihmisen kehossa elävistä mikrobeista löytyy paksusuolesta. Suolistossamme on noin 100 kertaa enemmän bakteereja kuin elimistössä on soluja! Näillä hyödyllisillä bakteereilla on useita tärkeitä tehtäviä kehossamme. Ne mm. huolehtivat terveestä ruoansulatuksesta, tukevat immuniteettia, valmistavat vitamiineja ja suojelevat myrkkyjä ja toksiineja vastaan. Lactobacillus ja Bifido-bakteerit ovat pääasialliset tutkitut bakteerit suolistossa.

Jatka lukemista ”Neljäs askel – Probiootit ja prebiootit”
+

Gluteeniton granola

Huhtikuu on jo pitkällä, mutta ilma muistuttaa lähinnä lokakuuta. Taivaalta sataa räntää ja vettä vuorotellen, silloin on hyvä laittaa essu päälle ja aloittaa leipominen tai kokkailu. Se piristää mieltä ja koiranilma (Mistähän sekin sanonta on peräisin…) unohtuu.

Oon aina rakastanut granoloita, pähkinöitä ja siemeniä luonnonjogurtin ja marjojen kera ja tää resepti on ollut käytössä jo useamman vuoden. Kaupastakin saa nykyään monenlaisia granoloita ja myslejä, mutta tekemällä itse, voi valita terveelliset ja mieleiset raaka-aineet. Lisäksi granolan tekeminen on todella helppoa.

Jatka lukemista ”Gluteeniton granola”
+

Kolmas askel – Suolisto

“Kaikki sairaudet alkavat suolistosta“ –  ”All disease begin in the gut“

Näin totesi yli 2000 vuotta sitten länsimaisen lääketieteen isä, Hippocrates. Tänä päivänä tiedämme, mikä totuus tuossa lauseessa oli.

Kun puhutaan suolistosta, puhutaan samalla koko ruoansulatusjärjestelmästämme. Suoliston terveys on yksi tärkein asia, johon ravintoneuvonnassa ja -terapiassa keskitytään.

Suoliston kunto vaikuttaa koko kehon terveyteen ja jos ruoansulatus ei toimi se heijastuu koko suoliston terveyteen. Kun suolisto on kunnossa myös ruoansulatus, imeytyminen ja vatsa toimivat.

Jatka lukemista ”Kolmas askel – Suolisto”
+

”Pääsiäisen jälkeen kevennän”

Toinen askel – Olisiko ravintoterapiasta apua minulle?

Tähän aikaan vuodesta, kun voi alkaa keventää vaatetusta, moni mielellään keventäisi koko olemustaan. Naistenlehdet ja sosiaalinen media ovat täynnä ihmeitä tekeviä ruokavalioita, jotka lupaavat edistää terveyttä ja parempaa vointia. Etusivulla kerrotaan, miten kevennät ja saat painon pysyvästi hallintaan tai suositellaan uutta kiinteyttävää treeniä. Moni innostuukin liikkumaan ja kokeilemaan uutta ruokavaliota, jonka luvataan parantavan hyvinvointia merkittävästi. Toisinaan saammekin loistavia tuloksia.

Jatka lukemista ””Pääsiäisen jälkeen kevennän””
+

Step by step – Askel kerrallaan

Ajattelin kirjoittaa juttusarjan, jossa kerron ajatuksiani ja vinkkejä hyvinvointiin ja ravitsemukseen liittyen. Aloitan sen tänään ja keskityn kirjoituksessa lähinnä ravitsemukseen ja liikuntaan, vaikka hyvinvointi on toki paljon muutakin.

Ensimmäinen askel – Mieti, voitko aidosti hyvin vai suoritatko hyvinvointia?

Jatka lukemista ”Step by step – Askel kerrallaan”
+

Gluteenittomat bataattirieskat – vain 2 raaka-ainetta

Resepti on todella yksinkertainen, joten nämä onnistuu vasta-alkajaltakin. Mutta varoitan, että näihin tulee himo! Bataattirieskat sopivat kaikille myös raaka-aineidensa puolesta, sillä resepti on gluteenittomuuden lisäksi maidoton ja kananmunaton.

Jatka lukemista ”Gluteenittomat bataattirieskat – vain 2 raaka-ainetta”
+

Gluteeniton siemennäkkäri

Tämä on helppo ja maukas siemennäkkäri ja lisäksi gluteeniton. Siemenissä on paljon hyviä rasvahappoja, kuituja ja proteiinia, joten ne ovat mainio välipala tai lisuke vaikka keitolle. Ohjetta voit muunnella oman maun mukaan. Itse olen tykästynyt maissijauholla leivotun näkkärin suutuntumaan ja makuun. Lisukkeena siemennäkkärin kanssa toimivat hyvin vaikka hummus tai guacamole.

Teija

Jatka lukemista ”Gluteeniton siemennäkkäri”
+

Tuorepuuro

Olen nyt reilun viikon syönyt joka aamu tuorepuuroa, josta olen innoissani. Normaalisti aamuni on alkanut todella monta vuotta jo Fitlinen probioottisella jugurtilla joten vaihtelu on tosi tervetullutta. Tavallista kaurapuuroa syön tosi harvoin, vaikka hyvää on sekin, erityisesti voisilmällä.

Jatka lukemista ”Tuorepuuro”
+

Miten syödä terveellisesti ja oikein?

Tätä kysytään usein ja yhtä oikeaa vastausta on vaikea antaa, koska olemme kaikki yksilöitä ja kehomme ovat erilaisia. Pääajatuksena on se, että terveellinen ruokavalio ei sisällä pitkälle prosessoituja ruokia, valkoista sokeria, valkoisia jauhoja, eikä suuria määriä tärkkelystä. Terveellinen ruokavalio ei myöskään sisällä haitallisia ruoka-aineita, jotka herkistävät elimistöä tulehdustilaan ja mahdollisesti sairastuttavat.

Jatka lukemista ”Miten syödä terveellisesti ja oikein?”
+

Tervetuloa!

Lämpimästi tervetuloa NUTRIVIVA-blogiin!

Haave omasta yrityksestä, nettisivuista ja blogista on ollut mielessä jo useamman vuoden ja tänään 12. maaliskuuta 2021 se toteutui! Miten tähän on tultu ja miksi aloitin juuri nyt?

Kuten esittelyssäni kerroinkin, olen tehnyt pitkän uran lentoemäntänä Finnairilla. Kuitenkin Korona-pandemian vuoksi, lähes koko lentävä henkilökunta on ollut pitkäaikaisesti lomautettuna ja lentotöitä ei ole ollut tarjolla lähes vuoteen kuin pienelle osalle. On siis ollut aikaa suunnitella uusia kuvioita elämässä ja tehdä unelmista totta.

Jatka lukemista ”Tervetuloa!”