“Kaikki sairaudet alkavat suolistosta“ –  ”All disease begin in the gut“

Näin totesi yli 2000 vuotta sitten länsimaisen lääketieteen isä, Hippocrates. Tänä päivänä tiedämme, mikä totuus tuossa lauseessa oli.

Kun puhutaan suolistosta, puhutaan samalla koko ruoansulatusjärjestelmästämme. Suoliston terveys on yksi tärkein asia, johon ravintoneuvonnassa ja -terapiassa keskitytään.

Suoliston kunto vaikuttaa koko kehon terveyteen ja jos ruoansulatus ei toimi se heijastuu koko suoliston terveyteen. Kun suolisto on kunnossa myös ruoansulatus, imeytyminen ja vatsa toimivat.

Miksi suoliston hyvä kunto on niin tärkeä? Mitkä ovat suoliston tehtävät?

 1. Suoliston ensisijainen tehtävä on käsitellä ja pilkkoa ruokaa, sekä huolehtia ravintoaineiden imeytymisestä eli tuottaa energiaa sekä ravinto- ja rakennusaineita soluille. Tämä on terveyden kannalta ehdotonta. Jos syömme huonosti tai meillä on ruonsulatusongelmia, solut eivät saa tarvitsemiaan ravinteita.
 2. Suoliston tehtävänä on myös toimia tehokkaana puolustusjärjestelmänä eli suojauksena bakteereja ja vieraita aineita vastaan. Jopa 70-80 % immuniteetistamme on peräisin suolistosta. Terve suolisto mahdollistaa tärkeiden ravintoaineiden pääsyn verenkiertoon, mutta estää bakteerien, myrkkyjen ja sulamattomien ruokapartikkeleiden kulkeutumisen vereen.
 3. Suolisto poistaa elimistöön kuulumattomia myrkkyjä ja jätteitä. Jos myrkyt eivät poistu ja ummetus vaivaa, se sairastuttaa koko kehon.
 4. Suolistoa kutsutaan usein toisiksi aivoiksi, sillä suolistossa on pitkälle kehittynyt hermosto. Viestit kulkevat hermoston kautta molempiin suuntiin, suolisto > aivot ja aivot > suolisto. Suolisto kommunikoi aivojen kanssa vagus- eli kiertäjähermon välityksellä.
  Suoliston tehtäviin kuuluu myös hermovälittäjäaineiden kuten serotoniinin tuotanto.
  90 % aivojemme välittäjäaineista syntyy suolistossa. Eli, jos suolistomme voi huonosti, se vaikuttaa suoraan mieleemme ja mieli saattaa olla masentunut. Sama päinvastoin, jos jännitämme esim. esiintymistä tai yöpymistä vieraassa paikassa, se vaikuttaa suoraan vatsan toimintaan. Vatsa saattaa mennä sekaisin tai lopettaa toiminnan vieraassa ympäristössä.

Suoliston mikrobisto

Suolistossamme asustaa yli tuhat tunnettua bakteerikantaa, joista suuri osa on ihmiselle suotuisia. Niiden muodostamalla mikrobistolla on iso merkitys terveydellemme. Jokaisen ihmisen bakteeristo on yksilöllinen. Meillä on kehossamme bakteereja joka puolella, iholla, limakalvoilla (suussa, silmissä, sukuelimissä) ja korvissa, paksusuolessa on eniten, yhteensä noin 1,5 kg, tämä on melkoinen määrä!

Nämä hyödylliset bakteerit huolehtivat ruoansulatuksestamme, muodostavat vitamiineja ja tukevat immuniteettiamme. Jos suoliston bakteerikanta järkkyy, myös ruoansulatus ja ravintoaineiden pilkkoutuminen häiriintyy. Tällöin syntyy puutostiloja, jotka johtavat sairauksiin.

Suolistobakteerimme kehittyvät meille heti syntymän jälkeen

Suolistobakteeristomme kehittyy ensimmäisen kahden elinvuotemme aikana ja pysyy melko muuttumattomana läpi elämän. Vastasyntyneen lapsen suolisto on steriili. Alatiesynnytyksen yhteydessä bakteeristoa siirtyy äidiltä lapselle synnytyskanavan kautta. Keisarinleikkauksella syntyneiden lasten bakteeristo on heikompi kuin alatiesynnytyksen kautta maailmaan tulleilla lapsilla. Imetys tukee suotuisan bakteeriston kasvua.

Onko elinympäristömme liian steriili?

Muistan kun omat lapseni olivat vielä pieniä, heillä oli aina kosketus luontoon. Liikuimme paljon luonnossa, asuimme useamman vuoden maatilalla, meillä oli koiria, kissoja ja kanoja ja ulkona leikittiin paljon. Kosketus luontoon ja maaperään tuki heidän suolistonsa luontaista bakteerikantaa. Siihen aikaan kehotettiin välttämään antibakteerisia pesuaineita. Nykyään ja varsinkin nyt koronan aikana käsiä desinfioidaan jatkuvasti, mikä tietysti on tärkeää, mutta mitä se vaikuttaa meidän bakteerikantaamme?

Suolistobakteerien tasapaino ja epätasapaino eli dysbioosi

Terveyttämme tukee suolistobakteerien tasapaino, jolloin nk. hyviä bakteereja on suhteessa huonoja bakteereja enemmän. Tällöin ihmisen keho ja mieli voivat hyvin. Jos elimistössä sen sijaan vallitsee suolistobakteerien dysbioosi eli epätasapaino, jolloin huonot bakteerit ovat vallalla, on se yhdistetty lukuisiin terveydellisiin ongelmiin.

Viime vuosina muutokset suolistomikrobistossa on yhdistetty moniin sairauksiin, kuten tulehduksellisiin suolistosairauksiin = IBD (Inflammatory Bowel Disease), joihin kuuluu mm. Crohnin tauti ja colitis ulcerosa eli haavainen paksusuoli. Lisäksi tyypin 2. diabetekseen sekä neurologisiin sairauksiin, kuten Alzheimerin ja Parkinsonin tauteihin. Näiden lisäksi suolistobakteerien dysbioosi on yhdistetty myös mm. ahdistuneisuuteen ja masennukseen.

(Tulehdukselliset suolistosairaudet ovat yleistyneet nopeasti viime vuosina. Suomessa on noin 50 000 tulehduksellista suolistosairautta sairastavaa. Joka vuosi sairastuu noin 2000 ihmistä lisää. Kasvava luku on huolestuttava.)

Mikä on syynä bakteeriston epätasapainoon eli dysbioosiin?

Suolistovaivoihin on monia syitä, mutta tässä muutamia. Ensimmäisenä mainittakoon hyvien suolistobakteerien puutos, suolahapon ja entsyymien puutos sekä kuitujen puutos. Lisäksi vaikuttaa mm. epäterveellinen ruokavalio, (liika sokeri ja tärkkelys, valkojauheet) krooninen stressi, maksan kuormittuminen, unettomuus, antibiootit, tulehduskipulääkkeet, ympäristömyrkyt, raskasmetallit, bakteerit, virukset ja loiset, henkinen pahoinvointi, jne.

Suolen lisääntynyt läpäisevyys eli vuotava suoli

Myös yliherkkyysreaktiot voivat johtua suoliston huonosta kunnosta. Olet ehkä kuullut puhuttavan vuotavasta suolesta tai suolen lisääntyneestä läpäisevyydestä. Tällöin suolen puolustusmekanismit ovat heikentyneet, kun limakalvo tai epiteeli on vaurioitunut tai toimii puutteellisesti. Kun suolen seinämän läpäiseväisyys on lisääntynyt, mikrobeja, bakteereja ja sulamattomia ravintoaineiden osia pääsee kulkeutumaan suolen seinämän solujen välistä verenkiertoon. Tämä saa aikaan sietokyvyn alenemisen, joka voi oireilla ihottumana, limakalvojen tulehduksena, kroonisena väsymyksenä tai allergian kaltaisina oireina.

Millä suolistobakteerien epätasapainoa ja suolistohäiriöitä voidaan korjata?

Teen erillisen kirjoituksen tähän liittyen, jossa kerron probioottien ja prebioottien merkityksestä ja niiden tärkeydestä ihmisen terveyden palauttamisessa ja ylläpitämisessä. Probiootit tasapainottavat suoliston bakteerikantaa ja niillä on useita terveyttämme edistäviä vaikutuksia. Prebiootit toimivat ikään kuin probioottien ravintona ja auttavat niitä lisääntymään.

Tärkeää on korjata suoliston kunto vaihe vaiheelta:

 • Ruokavalio kuntoon
 • Ruoansulatus kuntoon
 • Suolen seinämät kuntoon
 • Suoliston mikrobitasapaino kuntoon
 • Poistetaan tulehdus

Kehomme hakee jatkuvasti tasapainoa eli homeostaasia ja kun ympäristö laitetaan kuntoon, keho tasapainottaa itse itsensä.

RUOANSULATUS (Lyhyt versio)

SUU > Ruoansulatus alkaa jo suussa. Ruoka pureskellaan huolellisesti 20-30 kertaa. Pureskeltuun ruokaan sekoittuu sylkeä ja syljen amylaasi-entsyymi aloittaa hiilihydraattien pilkkomisen jo suussa.

Suusta ruoka kulkee ruokatorvea pitkin mahalaukkuun.

MAHALAUKKU > Mahaneste sisältää suolahappoa, proteiineja pilkkovaa pepsiiniä ja limaa. Mahalaukun tehtävä on paitsi varastoida ruokaa, myös sulattaa sitä. Mahalaukkuun mahtuu normaalisti noin 1,5 litraa ravintoa.

MAKSA, SAPPIRAKKO, HAIMA > Erittävät ruoansulatusnesteitä ja entsyymejä. Haima erittää suuriman osan ruoansulatusentsyymeistä. Maksa säätelee veren sokeri- ja aminohappopitoisuuksia, varastoi monia aineita ja valmistaa ravinnosta mm. rasvoja ja glukoosia.

OHUTSUOLI > Ohutsuolessa ruoka pilkkoutuu mm. ruoansulatusentsyymien vaikutuksesta ja imeytyy verenkiertoon ja elimistöön.

PAKSUSUOLI > Vesi ja suola imeytyvät elimistöön paksusuolessa. Paksusuolessa on valtava määrä bakteereja, jotka pilkkovat mm. sulamatta jääneitä kuituja. Näillä bakteereilla on tärkeä merkitys terveydellemme.

Paksusuolesta imeytymätön aines jatkaa matkaa peräsuoleen ja poistuu ulosteena ulos.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: