Toinen askel – Olisiko ravintoterapiasta apua minulle?

Tähän aikaan vuodesta, kun voi alkaa keventää vaatetusta, moni mielellään keventäisi koko olemustaan. Naistenlehdet ja sosiaalinen media ovat täynnä ihmeitä tekeviä ruokavalioita, jotka lupaavat edistää terveyttä ja parempaa vointia. Etusivulla kerrotaan, miten kevennät ja saat painon pysyvästi hallintaan tai suositellaan uutta kiinteyttävää treeniä. Moni innostuukin liikkumaan ja kokeilemaan uutta ruokavaliota, jonka luvataan parantavan hyvinvointia merkittävästi. Toisinaan saammekin loistavia tuloksia.

Monesti terveyshaasteiden takana on kuitenkin useita tekijöitä, jotka tulisi huomioida, pelkkä ruokavalion muutos ei välttämättä johda toivottuun lopputulokseen. Jos aloittaa itsenäisesti uuden ruokavalion, voi yllättäen ilmaantua ei toivottuja oireita, kuten ripulia, ummetusta, turvotusta, päänsärkyä, väsymystä, alakuloa, mielialanvaihteluita, tms. Innolla aloitettu uusi ruokavalio lopahtaa nopeasti ja ihminen pettyy. Silloin voi olla hyvä hakeutua kokonaisvaltaisempaan ja yksilöllisempään neuvontaan.

Oma tarinani

En ole koskaan harrastanut dieettejä, koska en usko niihin. Sen sijaan uskon yksilölliseen ruokavaliomalliin ja ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, jossa huomioidaan ravinnon lisäksi mm. uni, palautuminen, stressitaso, liikunta ja ihmissuhteet.

Reilu viisi vuotta sitten olin omien terveysongelmieni kanssa tilanteessa, jossa jotain uutta piti löytää. Tartuin ystäväni mainostamaan probioottiseen tuotteeseen, joka tukisi suolistoni hyvinvointia. Pari kuukautta myöhemmin, lähdin tekemään ensimmäistä CellRESET-ohjelmaa. Tästä tuli käänne omalla hyvinvointi matkallani.

(CellRESET on elämänlaatua tukeva hyvinvointiohjelma, jonka tarkoitus on puhdistaa kehoa ja palauttaa kehon luonnollinen tasapaino. Voit lukea lisää täältä)

Taustaa

Olin tuolloin todella kyllästynyt terveysongelmiini, niitä oli kertynyt vuosien varrella vähitellen. Oli ongelmia ihon ja suoliston kanssa sekä migreeni. Näihin oireisiin lääkäri määräsi särkylääkkeitä ja antibiootteja, jotka sekoittivat suoliston bakteeritasapainon ja immuniteettini laski merkittävästi. Sairastin toistuvasti flunssia, joihin määrättiin myös astmalääkitys. Kehossani kyti matala-asteinen tulehdus.

En silloin ymmärtänyt, että ravitsemuksessani voisi olla korjattavaa. Kuvittelin eläväni ja syöväni suhteellisen terveellisesti, enkä ole koskaan ollut ylipainoinen. Urheilin säännöllisesti useita kertoja viikossa. Miksi sitten sairastelin ja voin niin huonosti?

Vastuu omasta terveydestä

Tänä päivänä ymmärrän syyt oireiden takana ja olen ottanut vastuun omasta terveydestäni. Kehoni oli epätasapainossa monesta syystä. Suolistoni oireili syötyjen särkylääkkeiden ja antibioottien takia, lisäksi ruokavaliossani oli puutteita. Liikaa sokereita, liian vähän kasviksia ja vihanneksia. Suoliston ja maksan tuki puuttui, en ollut huomioinut hyviä bakteereja, pro- ja prebiootteja, kasviskuituja oli liian vähän ja ravintoköyhistä lähteistä. Laadukkaita vitamiineja, hiven- ja kivennäisaineita sekä hyviä rasvoja puuttui. Lisäksi lenkkeilin useita kertoja viikossa, joka stressasi kehoa, tuotti maitohappoa (kehon happamuustila) ja kulutti paljon ravinteita, joita ruokavalioni ei riittävästi sisältänyt. Kaiken päälle tein epäsäännöllistä työtä, jossa valvotaan paljon, jolloin palautuminen oli puutteellista. Aikamoinen cocktail siis!

Arvostan länsimaista lääketiedettä suuresti ja se on parhaimmillaan akuuteissa ensiaputilanteissa, tutkimuksissa ja kirurgisissa toimenpiteissä. Ymmärrettävästi ravintoterapia ei auta, jos ihmisellä on syvä viiltohaava sääressä tai käsi on murtunut. Sen sijaan ennaltaehkäisy, kroonisten sairauksien ja toiminnallisten ongelmien hoito ovat asioita joihin ravintoterapialla on saatu todella hyviä tuloksia.

Itse sain apua ravintoterapeuteilta, jotka saivat minut ymmärtämään ennaltaehkäisemisen merkityksen, vastuun ottamisen omasta terveydestä ja terveyttäni tukevan ruokavalion merkityksen.

Mikä muuttui?

Ensin muuttui ajatteluni ja suhtautumiseni ravitsemusta kohtaan. Ymmärsin, että olemme todellakin sitä mitä syömme, tai pikemminkin sitä mitä imeytämme. Aloin vähitellen noudattamaan uusia ravitsemusoppeja hyvin tuloksin.

Olin niin energinen ja elossa tämän kokemukseni jäljiltä, että se näkyi myös ulkopuolisille. Vähitellen minulla oli omia valmennettavia CellRESET-asiakkaita. Ilokseni reilu viisi vuotta myöhemmin he ovat edelleen asiakkaitani, josta olen todella kiitollinen.

Halusin kuitenkin oppia lisää ja aloitin ravintoneuvojan ja terapeutin opinnot Terveysopisto Saluksessa. Viime syksynä sain opintoni päätökseen ja valmistuin diplomiravintoterapeutiksi. Eli asiat muuttuivat myös työelämän puolella isosti ja sain itselleni uuden ammatin. Tätä en osannut kuvitellakaan vielä viisi vuotta sitten!

Varaudu muutokseen

Näin alkoi oma matkani kohti terveellisempää elämää, jonka tiedän jatkuvan loppuelämäni, sillä valmiiksi ei tule koskaan. Kehomme muuttuu jatkuvasti, ikäännymme ja elämä tuo eteen haasteita ja stressiä. Mutta kun olemme valmistautuneet ja pitäneet ennakkoon huolta terveydestämme, olemme vahvempia ja valmiimpia vastaanottamaan haastaviakin tilanteita elämässä.

Matkalla kohti parempaa hyvinvointia

Ravintoterapeuttina missioni on auttaa ihmisiä voimaan paremmin ja saada heidän elämänlaatunsa ja elinvoimansa kohoamaan uudelle tasolle. Asiakkaalta ravintoterapia vaatii sitoutumista ja halua tehdä muutos ja palauttaa kehon tasapainotila. Jokaisen asiakkaan prosessi on yksilöllinen ja samalla matka omaan itseen. Matkaa ei kuitenkaan tarvitse tehdä yksin, vaan terapeutti toimii oppaana ja tukena, motivoi, kannustaa ja kuuntelee.

Haluan toivottaa iloista pääsiäistä ja aurinkoa alkavaan kevääseen!

Teija

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: