Kesäkurpitsa on monipuolinen vihannes. Sitä voi wokata, grillata, laittaa salaattiin, smoothieen, keittoon, taikinoihin, patoihin tai vaikka lasagneen, kuten reseptissämme tänään. Raakaa kesäkurpitsaa voi käyttää kurkun tavoin, mutta parhaimmillaan se on mielestäni kypsennettynä. Kesäkurpitsan maku korostuu ja paranee, kun sitä yhdistelee erilaisten yrttien, kuten basilikan, oreganon tai mintun kanssa. Lisäksi se sopii mainiosti ruokiin yhdessä sipulin, sienien, sitruunan ja tomaatin kanssa.
Kesäkurpitsan kausi alkaa olla juuri nyt ja jos kasvatat itse, niin voit nauttia omista kurpitsoista loppukesästä. Kesäkurpitsa tekee satoa runsaasti ja ne kannattaa poimia suht pieninä, noin puolikiloisina, ettei niistä tule vetisiä. Ihanat keltaiset kukat voi myös syödä tai käyttää koristeluun.

Kesäkurpitsa lasagne
(Gluteeniton)
Ainekset:
4 kesäkurpitsaa
oliiviöljyä
1 sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
500g tomaattimurskaa
1-2 porkkanaa
Provencalen yrttisekoitusta
500g creme fraiche
500g pinaattia – pakastettua tai tuoretta
suolaa ja pippuria
200g vuohenjuustoa
Valmistus:
- Lämmitä uuni 200 asteeseen.
- Viipaloi kesäkurpitsa juustohöylällä ohuiksi siivuiksi, levittele alustalle ja ripottele suolaa päälle. Itketä siivuja hetken aikaa.
- Jos käytät pakastepinaattia, sulata se. Tuoreen pinaatin voit kevyesti ryöpätä pannulla oliiviöljyssä.
- Valmista tomaattikastike. Kuullota sipulit ja murskattu valkosipuli oliiviöljyssä. Lisää joukkoon tomaattimurska, raastettu porkkana, yrttimauste sekä suola ja pippuri.
- Purista pakastepinaatista siivilän avulla pois ylimääräinen vesi. Kuivaa talouspaperilla itketetyt kesäkurpitsan siivut, ennen kuin alat latomaan niitä vuokaan.
- Lado uunivuoan pohjalle ensin kerros kesäkurpitsan siivuja. Lisää niiden päälle kerros tomaattikastiketta, pinaattia ja creme fraichea. Jatka näin niin monta kerrosta, kun aineksista tulee ja lisää lopuksi vuohenjuusto.
- Kypsennä uunissa noin 30 minuuttia.
- Tarjoile lasagne raikkaan salaatin kera.

